- Het ziekteverzuim bij bedrijven was in het eerste kwartaal van dit jaar lager dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
- In het eerste kwartaal kwam het ziekteverzuim uit op gemiddeld 5,7 procent, wat betekent dat per duizend werkdagen 57 werkdagen verloren gingen door zieke werknemers.
- Het ziekteverzuim was het grootst in de zorg en het laagst in de financiële dienstverlening.
- Lees ook: Zieke werknemer kost werkgever €250 per dag: in 2022 kostte ziekteverzuim Nederland in totaal €27 miljard
Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het ziekteverzuim kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 5,7 procent, wat betekent dat per duizend werkdagen 57 verloren gingen door ziekte van personeel. In dezelfde periode vorig jaar kwam het verzuim nog uit op 6,3 procent.
De zorg was met een verzuimcijfer van 8,1 procent opnieuw de sector waar werknemers zich het vaakst ziek meldden. Bij financieel dienstverleners was het verzuim het laagst. Het ziekteverzuim was in alle bedrijfstakken lager dan een jaar eerder. Het ziekteverzuim was met 3,4 procent het laagst in de financiële dienstverlening, zo toont de onderstaande tabel op basis van cijfers van het CBS.
Onlangs berekende Nationale-Nederlanden dat ziekteverzuim de Nederlandse economie vorig jaar ruim 27 miljard euro heeft gekost, waarmee de schade met 9 miljard euro steeg ten opzichte van 2021. Volgens de verzekeraar speelt vooral een toename van psychische klanten op het werk of privé een grote rol. Mentale problemen zoals overspannenheid of burn-outs zorgen namelijk voor veel langere uitval van personeel dan een griepje of verkoudheid.